Παρεμβάσεις Επιχειρησιακών Σωματείων σε ΙΑΣΩ και ΜΗΤΕΡΑ.

Τα Σωματεία εργαζομένων στο ΙΑΣΩ και στο ΜΗΤΕΡΑ προχώρησαν τις προηγούμενες  ημέρες σε παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των νοσοκομείων. Πιο συγκεκριμένα:

ΙΑΣΩ

Στο ΙΑΣΩ το επιχειρησιακό  Σωματείο καταγγέλλει την Διεύθυνση προσωπικού για άρνηση έγκρισης σε συνάδελφο ΑΜΕΑ της ειδικής άδειας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι ΑΜΕΑ.

Επίσης εκφράστηκε η διαμαρτυρία του Σωματείου για αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης προκαταβολής έναντι του μισθού. Με την αλλαγή της διαδικασίας ο εργαζόμενος που αιτείται προκαταβολή θα πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση Προϊστάμενου και Διευθυντή του τμήματος προκειμένου στη συνέχεια να αιτηθεί την προκαταβολή. Για τα  δύο θέματα το Σωματείο προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

ΜΗΤΕΡΑ

Αντίστοιχο περιστατικό με το ΙΑΣΩ σημειώθηκε στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ. Η διεύθυνση του νοσοκομείου ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να λάβουν έγκριση από Προϊστάμενο τμήματος και Διεύθυνση προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις δωρεάν εξετάσεις που προβλέπεται για το προσωπικό.

Όπως τονίζει το Σωματείο στο ΜΗΤΕΡΑ εκτός ότι θίγονται ζητήματα προσωπικών δεδομένων, με την εν λόγω κίνηση «η έγκριση διενέργειας πράξεων που είναι καθαρά ιατρικές, μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά για εργασιακούς λόγους, να λειτουργήσει αποτρεπτικά ή ως κίνητρο ή ακόμα και ως μέσο εκβιασμού» ζητώντας την απόσυρση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Πολύ σημαντική η άμεση η απάντηση των Σωματείων

Δύο πράγματα που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι πρώτα το θετικό γεγονός ότι τα Σωματεία στο ΜΗΤΕΡΑ και στο ΙΑΣΩ έδειξαν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και αντέδρασαν άμεσα.

Το δεύτερο είναι ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις εντάσσονται στις επιδιώξεις των Διευθύνσεων να καταστήσουν  όλο και περισσότερο εξαρτημένους τους εργαζόμενους από τις ιεραρχικές σχέσεις ακόμα και για ζητήματα που είναι άσχετα με τα εργασιακά θέματα όπως οι ιατρικές εξετάσεις ή οι προκαταβολές του μισθού.

Το Κλαδικό Σωματείο Αθήνας στηρίζει τα επιχειρησιακά Σωματεία σε ΜΗΤΕΡΑ και ΙΑΣΩ τονίζοντας ότι η καλύτερη απάντηση είναι η επιτυχία της Απεργίας των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές στις 28 Μαρτίου.